Sunday, May 27, 2012

Merentas Desa


Ok mulakan bercerita. Haa, tengok gambar kat atas tu. Haha. Syira pun taktahu bila masa orang snap gambar Syira dengan Aida tu. Banyak benar snap gambar sampai boleh lupa la kan. Hihi. Kitorang kan, dua hari jadi SuperModel sebab orang asyik snap gambar kitorang je. Betapa bangganya menjadi diri Syira ni. Hahahahaha! Gurau gurau. Gurau je tauuuuu! Hee. * Ayat tiru boleh la. Aida, aku pinjam ayat kau tau. :D 

Seperti yang Syira cakap hari Khamis, Syira nak share pasal Merentas Desa kan. Okay, sekarang Syira nak tunaikan ni. Okay okay, sebelum merentas desa, kitorang memang tunggu la saat ni sebab tahun ni kan tahun akhir kitorang kat sekolah. Jadi, haruslah enjoy sepuas hati kat sekolah tu kan. Hihi. Walaupun takde lah gembira sangat, tapi Syira rasa excited sangat nak merentas desa tu. Sama la dengan Aida. Kan Aida kan. :D 

Masa minggu exam, cikgu ada umumkan dekat perhimpunan yang sekolah kitorang akan buat majlis hari guru pada hari Khamis dan Merentas Desa hari Jumaat. Tak terkata lah kesukaan kitorang masa tu. Terutamanya Syira dengan Aida. Hihihihi. Syira tak sabar nak merentas desa sebab tak pernah rentas desa kat sekolah ni lagi. Tahun lepas tak join merentas desa sebab taktahu pun merentas desa tu bila. Haha. Lagipun, Syira kan baru pindah. Kat Lukut pun tak sempat nak merentas desa. Sebab masa Syira pindah Mambau masa tu la budak-2 kat Lukut nak merentas desa. Hihi. :p 

Ok ok, dah hari Jumaat dah ni. Hoho. Syira dengan Aida terus duduk kat dewan nak tunggu Dila macam biasa la kan. Dah la pagi tu hujan. Mula-2 hilang semangat nak lari. But tetapi, (terikut lawak cikgu tusyen) Tapi, Aida memang memberi semangat la pagi tu. :D Dan sambil tunggu Dila sampai tu, kitorang duduk lah berbual bual sam Pau dan Fizi. Pau tak lari pun sebab dia QM. Ishh Pau ni. Mengada ye jadi QM. Haha tak baik okay. Takpe takpe. Pau tinggalkan kamera dia kat kitorang sebab kitorang  tak bawak kamera. Lagi satu sebab Pau ada kerja yang perlu dia lakukan, mana dapat la chekik chekik kan. So, habis kamera dia kitorang buat harta. Hahahahaa.

Okay, jam dan menunjukkan pukul 8.00 (jangka sahaja). Cikgu rumah sukan masing masing dah mula menjerit memanggil kitorang beratur ikut nombor. Oh lupa, Syira rumah Biru ye. Dan selepas itu, kitorang buat senam robik. Ya Allah, seronok tak terkata! Dengan melayan kerenah budak budak ni. Haha. Ada gambar dia, tapi nanti lah ye. Sebab memory kamera dekat Pau. Semua gambar ada dalam tu. So, tak dapat nak letak gambar kitorang tu hari ni. Yang ni pun Syira culik kat Facebook Daus. Hihi.

* Ni je yang ada. Yang lain nanti okay.

Ok ok, lepas tu, Cikgu Maghrib umumkan bahawasanya pelajar perempuan kena lari dulu. Biasalah kan ada istilah 'Ladies First'. Hihi. Under 15 dulu then barulah kitorang under 18. Wahhh, Syira dah under 18 ke? Haha. Dah diam diam. Betapa gemuruhnya kitorang masa tu nak tunggu bunyi apa tah. Aida gelar hon benda tu. Aku guna 'ponnnn' la. Hihi. Tak kisah la apa nama dia kan. :D Dan, tibalah saat yang dinanti nantikan. Sebelum ponnn tu bunyi. Syira, Aida, Dila risau sangat. Taktahu macam mana nak lari. Yelaa, sure sebab malu. Orang ramai ada kiri kanan. Lagi lagi budak lelaki la kan. Sebab diorang je belum lari lagi. Alaaaaahhaaaaaiiii, malunyaaaa! Hahaha.

Masa ponn tu dah bunyi semua lari termasuklah kitorang. Nak tahu, Syira, Aida, Dila orang paling lambat lari. Ya Allah, maluuunyaaaa! Dila tiba tiba jerit bagitahu yang towel dia tercicir kat hujung belakang. Hebohla kan  kitorang nak patah balik kan. Hahahaa. Lalu, kitorang teruskan perjalanan nak keluar dari sekolah. Masa tu kitorang tiga orang je tinggal kat belakang tu. Aida puas cover malu tu. Kan Aida. Dengan budak budak ni jerit lagi kan. Kesian Dila, towel dia tu. Eiiii, kelakar sangat. Haha.

Dan berlarilah kitorang. Syira semangat lari sampai Aida pun Syira tinggalkan. Haha. Tapi lepas tu Aida dapat memotong Syira. Dan kami berlari bersama-sama. Dila je tak dapat lari dengan kitorang sebab dia cakap dia tak larat. Kesian kan. Sedang kitorang lari, Atok tegur kitorang.

Lari lari lari lari akhirnya sampai jugak kitorang sampai jugak kat jalan keluar tu. Tapi, tapi, Aida sampai terlebih dahulu kat sekolah. Dila jauh lagi tu. Jauh sangat. Pastu, Syira nampak Dila, terus bagitahu kat Aida, 'Tu Dila!' Yeay, dah jumpa Dila. Dila, ni aku nak mintak maaf sebab tinggalkan kau tau. Jangan marah k. Sorryyyyy! Ok lah, penat taip ha. Okay okay, stop dulu. Hilang mood dah. :'(

No comments: